Vardagsmat

Mat som njutning eller näring

”Livet på en pinne” sjöng Edward Blom i Melodifestivalen för något år sedan när han dansade fram bland gigantiska vindruvor och humrar och andra delikatesser. För honom är mat något man ska njuta av och inte ett medel för bättre hälsa eller en snygg figur. Han menar att hellre äter han gott och njuter av det, men dör när han är 70, än äter nyttigt och lever olyckligt tills han är 90. I dag när så mycket handlar om hälsa, på ett eller annat vis, är Edward Blom en skön motvikt som påminner oss om att också njuta av livet. För de flesta av oss är det kanske en gyllene medelväg som passar bäst. Att varva det vi njuter av och det vi rent fysiskt mår bra av.

Hälsotrender kommer och går och det är svårt att veta på vilket ben man ska stå. Från 7 limpmackor om dagen, ett stort glas mjölk, margarin på mackan och nyckelhålsmärkt mat (utan fett, men med socker) hamnade vi i ett LCHF-träsk som pratade om raka motsatsen: mindre kolhydrater, mer fett, bort med socker, riktiga råvaror istället för fejkversioner. Precis som med mycket annat går det ofta som en pendel, från ena till andra ytterligheten, men någonstans längs vägen brukar saker och ting nyanseras. I synnerhet i takt med att forskningen går framåt.

Andra trender är till exempel 5:2-metoden, som fokuserar mer på hur man äter än vad man äter, och raw food-rörelsen som förespråkat att man äter mat som inte blivit processad eller uppvärmd över en viss temperatur. Där är tanken att rena råvaror – främst grönsaker och nötter – behåller sina näringsämnen när de inte tillagas. Därtill kommer många diskussioner om balansen mellan till exempel kolhydrater, proteiner och fett, där det finns lite olika skolor. Andra pratar om att undvika socker eller om att äta mer super foods (råvaror som innehåller extra hög halt av nyttiga ämnen). Det är en hel djungel där ute och det är svårt att veta vad man ska äta för att må bra. Undvika gluten? Råkostsallad till frukost? Oxfilé i gräddsås eller groddar med cashewnötsdip?

Då är det skönt med Edward Blom. Han beställer in det han är sugen på (och det innehåller ofta både kött och fett) och han äter och njuter, utan att tänka på vare sig bikinikroppen, blodtrycket eller livslängden. Kanske bör vi alla vara lite mer i nuet och njuta av våra måltider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard