Kaféer och restauranger

Sturekatten och Vete-Katten

I Stockholm finns det flera anrika gamla kaféer och till klassikerna, som många känner till, hör Vete-Katten och Sturekatten. För många är ett Stockholmsbesök inte komplett utan ett besök på något av dessa kaféer, där man njuter av en kopp kaffe och kanske en leverpastejmacka eller en kaka.

Sturekatten

Konditoriet ligger på Riddargatan, mellan Stureplan och Östermalmstorg. Det öppnade portarna redan 1924 och har alltså funnits i snart hundra år. Inredningen går däremot i 1700-talsstil med möbler, dukar och annat pynt från ett borgerligt sekelskifteshem och är mysig och avslappnande. En oas att slinka in i när man gått på de trafikerade gatorna och tittat in i butiker med exklusiva och moderna kläder. De bakar förstås allt själva och enligt gamla recept, självklart med de bästa ingredienserna. Förutom säsongsbetonade godsaker, som semlor och pepparkakor, bjuds det på många klassiker som idag inte finns på mer moderna kaféer, till exempel Pralinétårtan. Den har en botten av mandel och ovanpå ligger ett lager av chokladgrädde. Här serveras också lunchrätter, som pajer och sallader, varma mackor och lasagne och även köttbullar med mos.

Vete-Katten

Fyra år efter att Sturekatten öppnade – nämligen 1928 – startade Ester Nordhammar Vete-Katten. Hon var 42 år och hade aldrig tidigare jobbat med kafé eller bageriverksamhet. Hon ville starta ett trivsamt kafé som kändes som ett hem, med fikabröd av högsta kvalitet. Det sägs att namnet kom av att någon frågade vad kaféet skulle heta och Ester svarade: ”Det vete katten”. I hennes idé ingick – utöver de bästa ingredienser – även att enbart anställa unga kvinnor. Det var inte en man som satte sin fot i köket där så länge hon levde. Hon styrde kaféet in i det sista och när hon dog 1961 testamenterade hon kaféet till fyra av sina anställda. Kaféet har öppet från tidig morgon till sen kväll och här finns många olika rum att sitta i. Faktum är att det är nästan som en labyrint med gångar och rum – och då ser man som besökare bara en del av lokalerna, för bakom kulisserna finns fler gångar och rum där personalen springer. Hit kan man komma för en smarrig frukost i lugn och ro eller ta en kopp kaffe på förmiddagen. Vid lunch kan man slinka in och äta något mättande och på eftermiddagen går det bra att ha ett affärsmöte här. Framåt kvällen kan man sätta sig och ta en macka och något gott att äta innan man går på bio.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard