Mat i ugnen
Att laga mat i ugnen är kanske inte den snabbaste lösningen att få middag på bordet, däremot är det väldigt smidigt eftersom man kan ägna sig åt annat under tiden maten tillagas. Som att duka bordet eller sätta sig ner en stund och läsa tidningen i soffan. Här är några smidiga ugnsrätter:
Rostade grönsaker och rotfrukter
Skala och skär rotfrukter i klyftor. Potatis, morot och palsternacka. Rödlök, zucchini, champinjoner. Lägg dem i en långpanna eller en stor ugnsform och häll över en näve svarta oliver, lite timjan, havssalt och nymald svartpeppar och ringla över olivolja. Laga i ugnen i 225 grader tills allt är klart. Servera med hummus, fetaost i kuber och en grön sallad.
Paj till många
Gör pajdeg men två eller tredubbla receptet på pajdeg. Tryck ut i en stor rektangulär form och förbaka i ugnen cirka tio minuter. Fyllningen gör du genom att strimla purjolök och finhacka vitlök och fräs tillsammans några minuter. Klyfta ett stort gäng skogschampinjoner och fräs dem med löken. Häll på en sked soja och ställ sedan åt sidan. Tina en påse hackad spenat och fräs den en stund. Rör ihop med löken och champinjonerna. Rör sedan ner 2 dl riven ost, fyra knäckta och lätt uppvispade ägg och en ask körsbärstomater. Lägg i pajskalet och grädda i ugnen tills pajen är klar.
Tunnhyvlad potatis och korv
Det här kan låta löjligt enkelt och ganska tråkigt, men det är gott! Skala och skiva fast potatis i tunna skivor (ta gärna matberedaren till hjälp, eller osthyveln). Bred ut dem på en plåt och ringla över olivolja och strö havssalt. I ett hörn av plåten lägger du några kryddiga korvar. In i ugnen tills potatisen fått färg och korven är klar. Det blir nästan som chips …
Gratänger
Att göra gratänger av matrester är hur smidigt som helst. Ta vad du har, blanda med ägg och ost och skjutsa in det i ugnen. Här är några förslag:
- Kokt pasta, kokt broccoli, kikärtor, fetaost, örtsalt.
- Ris, kyckling, sweet chili-sås.
- Blandade grönsaker, tamarisås, färska örter.
Kyckling i ugn
Det här är en sydländskt inspirerad rätt. Välj kravmärkt kyckling. Lägg bitarna i en ugnsfast form och lägg i en burk gröna oliver, rivet skal av en citron, olivolja, färsk timjan, salt och peppar. Laga i ugnen tills kycklingen är klar och servera med kokt potatis eller ris, eller varför inte bara en fräsch grön sallad.
Lerpöl
Det här är en konstig, men otroligt god maträtt. Namnet har den fått från sin inte särskilt aptitliga färg. Du utgår från kycklingfiléer (eller ett vegetariskt alternativ) som du lägger i en ugnsfast form. Gör en sås av lika delar grädde, soja och koncentrerad svart vinbärssaft. Häll såsen över kycklingen och laga i ugnen. En perfekt kombination av fett, salt och sött. Servera till ris.