Desserter

Matens påverkan på tänderna

Olika typer av mat påverkar kroppen på olika sätt. Munnen och tänderna är något som påverkas väldigt mycket av den typ av mat som du äter. Genom att ta hand om dina tänder och mun varje dag minimerar du matens negativa effekter på tänderna. Det är samtidigt viktigt att regelbundet gå och kolla dina tänder. Hos Södertandläkarna kan du kontrollera dina tänder och få professionell hjälp om du skulle behöva göra något med tänderna. Olika mat påverkar tänderna på olika sätt, där viss föda är bättre än andra. Socker är ett livsmedel som har väldigt negativ påverkan på dina tänder medan andra saker som grönsaker inte har lika stor negativ effekt. Grönsaker som innehåller mycket fibrer är väldigt bra för tänderna. Broccoli och blomkål är sådant som stimulerar salivproduktionen. Morot, selleri och gurka är mat som innehåller mycket vatten, vilket är bra för att neutralisera socker som du ätit. C-vitamin är viktigt för att tandköttet ska må så bra som möjligt.

Bra matvanor är bra för tänderna

Att äta bra mat gör verkligen skillnad för dina tänders hälsa. En bra riktlinje är att du äter tre huvudmål om dagen och något mellanmål för att tänderna ska hinna återhämta sig mellan måltiderna. Allt du stoppar i munnen under en dag påverkar dina tänder och hur bra dina tänder sedan mår. Både vilken typ av mat du väljer att äta till när du väljer att äta spelar roll. För att neutralisera och få en bra balans i munnen är basiska livsmedel bra att äta, exempelvis kalcium. Yoghurt och mjölk innehåller en hög mängd kalcium vilket hjälper till att återställa och stärka tändernas glans och släthet.

Saliv är viktigt för tänderna

Direkt när du äter något startar en syraattack på tänderna och en nedbrytning av tandsubstansen börjar och fortsätter i 30 minuter efter att du slutat äta. Saliven är viktigt för att tänderna ska kunna återhämta sig från varje syraattack. Saliven sköljer rent i munnen och skyndar på återhämtningen. Det bästa är att äta mat som innehåller små mängder socker men mycket fibrer. Dessutom är det bästa är att alltid dricka vatten om du är törstig och undvika läsk och andra sötade drycker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard