Desserter

Vilken köksutrustning behöver din restaurang?

Du som har tanken om att starta en restaurang, eller som redan är i processen, har antagligen upptäckt att det är en hel del du måste planera. Du behöver lokal, bestämma inredning, tillstånd, välja meny samt en hel del inredning och utrustning.

Om restaurangen kommer vara rätt stor kommer du uppenbart behöva mer utrustning jämfört med om du endast vill öppna ett mindre kafé, särskilt köksutrustning. Men oavsett om du bestämt dig för att öppna ett litet mysigt kafé eller en större restaurang finns det några tips på vad du bör tänka på när det kommer till köksutrustningen.

Att tänka på vid val av matutrustning

När du ska välja utrustningen för matlagning, försök tänka på vilken utrustning som du verkligen kommer behöva. Om du redan har personal, prata med dem och fråga vad de tros kommer behöva. Tveka dessutom inte med att spendera lite mer pengar på högkvalitativ utrustning. Det är bättre att du har sådant som håller längre. Skulle du behöva reparera något i köket, eller utföra service kan RMS storköksservice i Stockholm hjälpa dig.

Välj den rätta ugnen

Självklart behöver du en ugn, men vilken? Det finns flera alternativ och de passar olika beroende på vilken mat du serverar. Du kan antingen välja en kommersiell ugn, en konvektionsugn en kombinationsugn eller en pizzaugn. En kommersiell ugn är något alla restauranger behöver minst en av. Om du tillverkar bakverk eller bröd kan du behöva en konvektionsugn. Kombinationsugnen fungerar ifall du erbjuder mat som tillagas på olika sätt, som rostning, stekning eller grillning. Pizzaugnen förklarar sig själv.

Du behöver alltså minst en kommersiell ugn. Sedan får du tänka efter ifall du behöver någon av de andra. Oavsett vilken du väljer måste du dock tänka på ugnens kvalitet samt storlek. Vissa ugnar tar upp rätt stor plats, så mät hur mycket utrymme du har i köket. Den får inte ta upp för stor plats. Du bör även tänka på hygien, en ugn som passar bra kommer göra det lättare att hålla området rent.

Välj rätt frys och kylskåp

Ett bra frys- och kylskåp är, förutom ugnen, andra viktiga delar i din köksutrustning. De måste vara av bra kvalitet för att hålla dina ingredienser och matvaror färska. När du letar efter dessa delar måste du tänka på en hel del, bland annat hur stort restaurangköket är, din budget samt hur mycket du har att lagra i kylen/frysen.

Det finns två varianter av frysar du kan välja mellan, en “reach-in”-frys eller en “walk-in”. Namnet på dessa förklarar vilken typ det är. En som du öppnar och plockar ut det du behöver ur och en som du kan gå in i. Vissa restaurangägare väljer att ha en blandning av båda varianterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard