Desserter

Hygien inom restaurangyrket

När man bara lagar mat åt sig själv hemma kan man vara lite si och så med hygienen. Då är det bara man själv som drabbas. Men lagar man mat i en restaurang får man inte missköta sin hygien på samma sätt. Men hur bör man tänka?

Hårnät

Har man långt hår, eller hår som är mer än någon centimeter långt bör man använda hårnät i köket. På så sätt minimeras risken att hår hamnar i gästernas mat.

När hårnät inte kan användas

Om man besökt Nordic Hair för att göra en hårtransplantation kan det vara så att man inte bör använda hårnät under en viss tid. Då kan man behöva byta arbetsuppgifter under ett par dagar. Kanske kan man ta hand om servering eller stå i baren tills dess att man får ha hårnät igen?

Rena händer

När man arbetar i ett restaurangkök är det också viktigt att ha sina händer rena. Ringar bör inte bäras. Dessutom bör man tvätta händerna ofta med varmt vatten och tvål.

Sårskador och sjukdomar

Har man sårskador på händerna bör man antingen sjukskriva sig eller se till att man arbetar med handskar. För det första är det inte bra att få mat i såret och dessutom kan bakterier från sår eller bandage hamna i maten.

Är man sjuk i en förkylning eller annan sjukdom som kan smitta bör man stanna hemma tills dess att man är helt frisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard