Kaféer och restauranger

Det lilla kaféet på landet

Visst är det mysigt att vara på road trip i Sverige i sommarskrud, köra på slingriga vägar mellan skogar, sjöar och hagar och plötsligt få syn på ett litet lantkafé. Många sådana är relativt okända pärlor som ligger på avsides vägar och inte gör mycket väsen av sig, men som älskas av lokalbefolkningen som vallfärdar dit så snart solen skiner och de är lediga. En del av dem drivs som ett hobbyprojekt snarare än som en affärsverksamhet. De gör det för glädje i att baka, koka kaffe och servera fika i en inspirerande miljö. Därför kan vissa kaféer finnas enbart i en säsong eller i några år, medan andra fortsätter år efter år och gör sig med tiden ett namn utanför kommunens gränser.

Ett sådant kafé är Näsets lilla gröna som ligger i Knivsta kommun, strax söder om Uppsala. Det är ett härligt utflyktsmål för den som gillar hembakat, odling och grönsaker. Trädgårdskaféet är som en oas, beläget på en gård med utsikt över sjön. De odlar många grönsaker och blommor som man kan köpa i handelsboden. Det de skördar används även i kaféet. Eftersom det är ett trädgårdskafé är det enbart öppet sommartid, då man kan sitta i växthuset eller ute i trädgården. Där är man omgiven av blommor, fågelsång och binas surrande. Menyn varierar men det brukar finnas matiga pajer, hembakat surdegsbröd, goda tillbehör och så förstås kakor, pajer och bullar. Kaffe och te finns givetvis och de har även hemkokt saft och glass som de gjort själva. Ibland serverar de även praliner som är smaksatta med bär från odlingarna. Målet är att det ska vara hållbart och så långt som möjligt odlat av dem själva. För att besöka kaféet bör man ta en titt på deras hemsida eller på deras Facebook eller Instagramkonto, eftersom de inte har öppet varje dag utan bara lite då och då.

Ett annat trädgårdskafé som med åren blivit allt annat än anonymt är Flickorna Lundgren på Skäret. Det skånska kaféet med sina lummiga trädgårdar startades redan 1938 av sju systrar. 1945 dök kronprinsen upp där och sedan dess har kaféet knappast minskat i popularitet. Kaffet serveras i små kopparkittlar och den hemgjorda saften smakar himmelskt. Hela trädgården andas barndomens sommarlov. Idag har andra generationen tagit över efter de sju systrarna och numera serveras även mat. På fikamenyn finns många klassiker, som småkakor, vaniljhjärtan och kanelbullar. Men smakar det så kostar det och ett besök hos Flickorna Lundgren gräver ett och annat hål i fickorna. Trots priset tycker många att det är värt ett besök på det legendariska kaféet och det kommer faktiskt hela busslaster med turister dit. Eftersom det är ett trädgårdskafé är de mycket väderberoende och redan på hemsidan kan man se vilket väder, vindriktning och nederbörd som gäller i trädgården just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard