Desserter

Fika för alla

Finns det något mer svenskt än fika? Stora saftiga kanelbullar som intas på ett gammaldags café, eller varför inte hemma vid köksbordet hos mormor och morfar. En härligt grön prinsesstårta som serveras vid såväl dop som kalas. Svenskar älskar helt enkelt att fika och det får ofta ske varje dag. Till fikat ska det givetvis serveras kaffe, kanske med mjölk, eller te i stora, fina koppar.

Fika är favoritinslaget i mångas vardag och sätter lite extra guldkant på helgen. Vad är det då som det egentligen fikas på?

Fika för stora och små

Chokladbollar är en fikafavorit som alltid går hem hos alla barn. Dessa mjuka, runda bollar med chokladsmak av kakao är otroligt läckra att äta. De kan dock vara lite kladdiga för barn, speciellt om du bakar dem på egen hand. Tänk på att ha en rejäl dushkabin hemma, på så sätt kan du snabbt tvätta av barnen efter fika och bak.

Ett fikabröd som istället går hem hos de vuxna är wienerbröd. Detta spröda, frasiga bröd med god vaniljfyllning. Man kan antingen köpa hem ett par wienerbröd från konditoriet eller baka dem själv där hemma. Det är inte allt särskilt svårt, utan det gäller bara att vika degen på rätt sätt för att få till frasigheten.

Ett fikabröd som brukar älskas av alla generationer är kanelbullar. De kallas ibland även för kanelsnäckor. De är gjorda av en klassisk bulldeg med en krämig fyllning av smör, socker och kanel. Kanske är det detta bakverk som är det mest välkända när man pratar om fika.

Det är just kanelbullar som i årtionden har serverats såväl på konditorier som under stora äppelträd utomhus när det har vankats fika på sommaren.

Sommarens bästa tårta

Något annat som är populärt att servera på sommaren när det är dags för en fikapaus är en klassisk svensk jordgubbstårta. Denna tårta är lite mer festlig och kräver mer jobb för att kunna serveras. Det gäller alltså att välja rätt tid och plats för att servera en god gräddtårta.

Den klassiska tårtan består av vaniljbottnar. Det ska gärna vara jordgubbssylt och vaniljkräm mellan lagren. Tårtan dekoreras sedan med vispad grädde och färska, röda jordgubbar. Det bästa är om jordgubbarna har plockats solvarma direkt från ens egna trädgård.

Oavsett vilket fika man väljer att servera kommer alla att bli glada och nöjda. En fikastund på dagen handlar inte så mycket om vilken sorts fika som serveras. Det viktiga är att man får dricka en kopp kaffe i lugn och ro, samtidigt som man samtalar om livets små och stora ämnen. Att äta något gott till är bara ren njutning. Därmed kan man med gott samvete servera det som finns hemma, utan att behöva slå på stort och baka var dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard