Desserter

Elvakaffet

Fika är något av en institution i Sverige. Vi har fikarast på jobbet (eller åtminstone går vi och tar en kopp kaffe) och många, framför allt äldre, dricker både elvakaffe på förmiddagen och sedan en liten tår vid tretiden på eftermiddagen. Till kaffet serveras gärna kakor, bullar och kringlor. Inte några brownies och cupcakes och chocolate chip cookies, utan snarare de lite mer klassiska torra småkakorna. Men ibland slår tanterna på stort och då serveras det rulltårta eller citronmuffins.

Småkakorna har lite av en revival just nu och flera kaféer har kommit på att det är perfekt att erbjuda en klassisk småkaka, som en dröm eller en kolarem, till kaffet. Alla vill inte ha en stor ruta morotskaka med mäktig glasyr, utan tycker att det är perfekt med något litet och sött till kaffet. Vilka är då de klassiska sju sorters kakorna som inget fikabord av klass kunde vara utan? Jo, det är gärna några av de här:

  • Bondkakai>
  • Brysselkex
  • Kolarem
  • Chokladsnitt
  • Dröm
  • Schackrutor
  • Strassburgare
  • Finska pinnar

Kanelbullar och kringlor är andra klassiker på fikabordet. Kringlorna kunde vara ljusa sockerkringlor, doppade i pärlsocker eller strösocker, eller så kunde de vara grova matkringlor man bredde smör och ost på och åt mer som mackor. Till de osagda reglerna hörde att man alltid åt vetebröd (bullar och kringlor) innan man åt småkakor. Och fanns det tårta på bordet åt man alltid småkakor innan tårtan. I dag är det nog inte så många som håller så hårt på den regeln, i synnerhet som de flesta är mer medvetna om hur socker påverkar oss och helt enkelt inte vill äta en bulle, en kringla och sju småkakor innan man äntligen får smaka på tårtan.

Det var också vanligare förr med socker till eller i kaffet. I dag har vi å andra sidan många olika kaffedrinkar och sätt att dricka kaffe på. Söta och osöta, smaksatta, kalla, varma, med och utan mjölk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard