Desserter

Frukt med goda tillbehör

Frukt ihop med goda såser eller tillbehör är en smarrig och rätt så nyttig dessert. Utöver en klassisk fruktsallad med vispad grädde kan man alla möjliga goda mellanmål och efterrätter baserade på citrussallader, höstsallader (mycket äpple, päron och plommon) eller sommarens bärsallad. En mer exotisk fruktsallad görs på ananas, mango, melon, physalis, kiwi och stjärnfrukt.

Här är några goda såser att ha till fruktsalladen:

  • Ta en tjock yoghurt, till exempel grekisk eller turkisk, gärna med fetthalt på omkring 10 %. Rör ihop med lemon curd i proportionerna 1 sked lemon curd till 1 dl yoghurt. Det blir en söt, frisk och lite matig sås.
  • Rör ihop yoghurt med färska blåbär och vaniljsocker. Toppa gärna med rostade kokosflingor.
  • Ringla över karamelliserad mjölk och strö över lite havssalt. Toppa med rostade cashewnötter.

På sommaren är det gott att blanda en fruktsallad med hackade, färska örter som citronmeliss, mynta och basilika. Pynta gärna salladen med ätbara blommor som violer, rosor, krasse eller gökärt.

Att lägga en fruktsallad i en god lag eller sås är uppfriskande. Du kan välja till exempel citronlemonad eller ett fruktigt grönt te. Låt stå och dra i kylskåp över natten så att fruktens och dryckens safter blandas med varandra.

En varm sommardag kan du lägga fruktsallad i höga glas, varva med isbitar och hälla över kall fruktläsk. Det blir ett festligt och svalkande sätt att servera en läskande efterrätt på sommarfesten.

Ett annat roligt sätt att servera frukt på är att skära frukten i kuber och trä upp på ett spett. Det brukar framför allt gillas av barnen, men fungerar även på vuxenkalas när man har något gott att doppa frukten i (till exempel chokladsås).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard