Chokladbollar
Vad är väl mer klassiskt fika än chokladbollar? Okej, kanelbullar, då. Men utöver det kvalar nog chokladbollarna in på plats nummer två. Alla kaféer serverar chokladbollar, alla barn vet hur man gör dem. Klassikern görs på havregryn, smör, socker och en skvätt kaffe – men man kan också ta vanligt vatten om man inte vill ha kaffesmak på bollarna. Recepten kan variera något. Vissa har mer kakao, andra mindre, några har smörigare bollar och andra mer torra, någon föredrar riktigt söta bollar och en annan vill hellre ha dem mindre söta men med mer choklad. Den stora trätefrågan brukar dock inte vara bollen som sådan, utan vad den är rullad i. Ska det vara kokos eller pärlsocker? Kanske törs man sig på att rulla den i strössel?
Under senare år har det kommit många olika varianter på chokladbollar, den ena lyxigare än den andra. Här är några bollar man kan prova att göra själv:
- Oreobollar. Krossa Oreo och rör ihop med smeten (minska mängden havregryn något).
- Med Nutella i mitten.
- Med Center i mitten.
- Rulla bollen i smält choklad och låt stelna.
- Smaksätt med pepparkakskryddor
- Smaksätt med pepparmintolja och rulla i krossade polkagrisar eller polkaströssel.