Desserter

Så fixar du maten till temafesten

Ska du hålla i en fest eller tillställning? Börjar en speciell högtid att närma sig eller vill du bara göra födelsedagsfirandet lite extra roligt? Att ha ett tema på sin fest höjer stämningen väldigt mycket och säkerställer att det finns en röd tråd. Det blir dessutom enklare för dig som värd att planera.

Det finns många olika teman att välja mellan. Oavsett vilket du väljer kan det vara en god idé att se till att mat och dryck också matchar. Det kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det faktiskt kan vara rätt klurigt. Ska du hålla i en halloweenfest med halloweenkläder är temat på maten kanske mer självklar, men vad gäller om du ska ha tema från ett specifikt årtionde, tema med Disney eller tema med maskeradbal?

Mat som fixar festen

Här nedan har vi listat några roliga och bra teman som fungerar utmärkt för de allra flesta fester och några riktigt bra tips på mat som lämpar sig för ändamålet.

90-talsfest – Under 90-talet var det bombarjackor och Buffaloskor som gällde, och vi får inte glömma våffeljärnet för att fixa frisyren. När det kommer till mat var det under 90-talet som vi började hämta allt mer inspiration från andra delar av världen. Pastasalladen var en hit, men även tacos och nudlar. Till dessert är det den klassiska gurkkaktusen med geléhallon som bör ställas fram.

Orientalen – Orientaliska fester är fulla med mystik, avslappnade kläder och magdans. På bordet gör du rätt i att servera en libanesisk meze tillsammans med ostar, druvor och ett gott vin. Kryddor som det används mycket av är bland annat saffran och glöm för guds skull inte mynta och hummus.

Djungeltema – Ska du bjuda med dina gäster på en fest eller ett barnkalas i djungeln? Kanske har du även ombett gästerna att klä sig till olika djungeldjur eller Tarzan själv. När man hör ordet djungel är det vanligt att koppla detta till exotiska frukter och härliga juicer. Fixa ett bord med färdiga fruktbitar som kan sättas på spett och gör häftiga och smakrika fruktdrinkar.

Fotbollsfest – Älskar du fotboll eller vill du bara ha ett sportigt tema på festen som de flesta kommer uppskatta? Då kan en fotbollsfest vara något att satsa på. Till en fotbollsfest är det alltid bäst att satsa på enklare plockmat som ni kan äta framför tv:n. Det kan t.ex. vara melon och skinka, salami, tapenade, oliver, baguetter med spännande tillbehör, minipizzor eller BBQ-kyckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard